Wat is het verschil tussen meel, bloem en volkorenmeel?
Brood is gemaakt van graan. Van tarwe bijvoorbeeld. Of van spelt, haver, maïs, gerst of rogge. Daarin zitten waardevolle voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Volkorenbrood is gemaakt van de héle graankorrel: dus van volkorenmeel. Daarom is met
volkorenbrood iets bijzonders aan de hand. Want juist de voedingsstoffen in de hele graankorrel hebben gezamenlijk een gunstig effect op je gezondheid.
Dat komt omdat de graankorrel eigenlijk het zaadje is waaruit een nieuwe plant kan groeien. Zo’n zaadje bevat alle nodige voeding voor het jonge plantje. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel – de zogenaamde zemel. Een ander onderdeel van het buitenste gedeelte van de graankorrel is de kiem. Deze bevat voornamelijk goede vetten, vitamines en mineralen. Het binnenste deel van de korrel – de meelkern of het meellichaam – bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten.
Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, draagt het eten van volkorenbrood bijvoorbeeld bij aan een goede darmwerking, een optimale spijsvertering, en helpt het om op een gezond gewicht te blijven. Door de vele vezels in volkorenbrood krijg je minder snel een hongergevoel en kom je dus niet zo gauw in de verleiding om te snoepen. Volkorenbrood kun je op elk moment van de dag eten. Zo houdt volkoren je dus gezond en fit, de hele dag door.